Studio Teun Verbeek | Selfie Staatsieportret
51671
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-51671,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,big_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Selfie Staatsieportret

Een staatsieportret opgebouwd uit selfies. Ruim 800 inwoners van Horst aan de Maas vormen het portret van Willem-Alexander in de raadszaal.

Van twintig meter afstand is duidelijk te zien dat het gezicht van koning Willem- Alexander de raadszaal van de gemeente Horst aan de Maas inkijkt. Wie al wandelend dichter bij komt, ziet een steeds waziger staatsieportret overgaan in 800 selfies van Horstenaren. Bewust zo gemaakt door Teun Verbeek uit Venray. Want in zijn dinsdagavond onthulde staatsieportret wil hij laten zien dat de koning van de burgers is. En van één hond met een witte vacht en zwarte snuit. Verbeek kon niet achterhalen hoe het huisdier heet en wie het baasje is, maar weet wel dat de eigenaar het beest graag in het kunstwerk verwerkt wilde zien. Want de foto werd meerdere keren ingestuurd via zijn website.

Ontwerpwedstrijd

In mei maakte Horst aan de Maas bekend dat designer Teun Verbeek het nieuwe staatsieportret mocht maken. Hard nodig na de troonswisseling van toch al ruim drie jaar geleden. Hij won de door de gemeente uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Verbeek bestudeerde de geschiedenis van staatsieportretten en zag dat koningen en koninginnen vroeger met veel allure werden geportretteerd. Ze etaleerden hun status en macht. Terwijl koning Willem-Alexander volgens Verbeek in de samenleving tegenwoordig meer een verbindende rol speelt. Hij wilde de koning en het volk dat Willem- Alexander vertegenwoordigt samenbrengen. Horstenaren konden via zijn website een ‘selfie’ insturen.

Selfie Booth

Ook besloot Verbeek de straat op te gaan. Hij plaatste twee keer een zelfgebouwde ‘selfiestudio’ in het centrum van Horst en zette die ook neer bij het Dendron College. 
Zo haalde Verbeek het benodigde aantal portretten binnen.

Bron: Dagblad de Limburger 21-09-2016 door Daan de Hulster